Overslaan en naar de inhoud gaan

Organische producten

Over het gebruik van organische producten.

Waar op te letten bij het maken en/of aanschaffen van milieuvriendelijke producten? En, hoe kunnen deze producten een nuttige bijdrage leveren?

Voorbeelden van producten die goed te gebruiken zijn bij het samenwerken met de natuur zijn: plantaardige mulches, compost, wormencompost, compostthee, zeewier, humuszuur, vishydrolysaat en mycorrhiza. De producten om naar te zoeken zijn van een organische bron en op een verantwoordelijke manier verkregen.

Organische producten
Van links naar rechts: humuszuurpoeder, wormencompost, compostthee, zeewiermeel (Ascophyllum nodosum).

 

Wat houdt organisch eigenlijk in?

Organisch (of biologisch) betekent dat de producten zijn geproduceerd door organismen, liefst zonder verdere verwerking met anorganische chemicaliën. Het gebruik van sterke zuren of basen of anorganische chemicaliën laat chemische residuen achter in het eindproduct, die levende organismen schaden of doden die met dit middel in aanraking komen.

 

Is een organisch of biologisch product altijd veilig om te gebruiken?

Niet helemaal. Zelfs al is een product toegestaan voor biologische landbouw of productie, dan hoeft het nog niet direct mee te werken met het bodemvoedselweb. Zo kan, bijvoorbeeld, zeewier een dusdanig hoog zoutgehalte hebben, dat bij geadviseerde hoeveelheden toch kritieke niveaus voor zouten overschreden worden. Biologisch toegestane pesticiden (plaagbestrijdingsmiddelen), van organofosfaten tot zwavel, van insect-dodende zeep tot neemolie, en zelfs biologische kruiden in hoge concentraties, kunnen de probleemorganismen wel verdelgen maar tegelijkertijd ook goede organismen doden. Wees dus nauwkeurig met doseren en voorzichtig met het toedienen van grote hoeveelheden van één specifiek middel.

 

EC geleidingsmeter
Met een EC-meter (geleidingsmeter) kun je het zoutgehalte van een oplossing meten.


Door geleidingsmetingen te doen met een EC-meter kan het zoutgehalte van producten worden gemeten. Wanneer op een verpakking staat dat er bijvoorbeeld 50 gram van een product opgelost moet worden in 1 liter water, dan kun deze oplossing worden getest. Als zoutniveaus boven de 100 microsiemens per centimeter (µS/cm) uitkomen - wat gelijkstaat aan ongeveer 75 parts per million -, dan is het beter om de oplossing verder te verdunnen. Als de oplossing onder deze "veilige" grens zit, kun je het product veilig gebruiken op je bodem en planten. 
 

Ontdek meer bronnen

Bodemvoedselweb

Een gezonde bodem zit vol met leven.

Bekijk bron

Carbon farming

Nieuwe landbouwpraktijken in een veranderend klimaat.

Bekijk bron

Compostthee

Over het hoe en waarom van compostthee.

Bekijk bron